החלטה 1155 (979) של מועצת מקרקעי ישראל עשויה לשפר במידה רבה את אפשרות ההורים לחלק ירושתם ליותר מילד אחד, לאחר לכתו של אחרון ההורים,דבר שנמנע מהם עד כה, שכן הנחלה היוותה עד לאחרונה נכס שאינו ניתן לפיצול.
המצב בו נחלה לא ניתנה לפיצול בעבר עם העובדה שערכן הכלכלי של הנחלות במרכז הארץ הרקיע שחקים בשנים האחרונות, הביא במשפחות רבות למתחים על רקע של אי יכולת ההורים לחלק באופן שוויוני את ירושתם, בהנחה שהנחלה היא המרכיב המרכזי בירושה.
משפחות רבות, מבקשות לקבל ייעוץ בכלל ובעקבות החלטה 1155 בפרט, על מנת להבין את משמעותה וטוב עושות אותן משפחות שגם מבקשות ייעוץ בטרם קבלת החלטה וגם מקדמות הסדרים, שמבוססים על מידע אובייקטיבי על האפשרויות העומדות בפניהם. הסדרים אלו עשויים להבטיח את המשך קיומה של המשפחה המורחבת, תוך הקטנת הסיכון לסכסוך משפחתי שלצערנו אנו עדים לו בשנים האחרונות.
עוד לא הומצא הפטנט שיבטיח כי אנו ההורים נשאר צלולים עד סוף ימינו ולא זאת אף זאת, רבים ההורים הנתונים ללחצים משפחתיים באשר לחלוקת העושר המשפחתי. לחצים אלו מביאים למתחים בתוך המשפחה, מתחים שיש לפעול למניעתם. מתחים אלו במשפחות מסוימות גורמות לאלימות מילולית ובשלב זה ברור כי המשפחה נמצאת בהליך של פירוק על רקע המתחים שנוצרים בין היורשים ו/או בין ההורים לחלק מהיורשים.
כשאין להורים, למעט זכויותיהם בנחלה, נכסים משמעותיים להורשה, עליהם להכיר בעבודה כי אותה "חלוקת עושר", מן הסתם לא תתחלק באופן שוויוני בין יורשיהם וזאת אם בכוונתם להותיר את הזכויות בנחלה לדורות הבאים.
חלוקה שוויונית של הזכויות בנחלה, תחייב מכירתה, תשלום מיסים נכבדים (מס שבח ודמי הסכמה שיוחלפו בעתיד במס רכישה) וחלוקת היתרה בין היורשים.
החלטה 1155 מאפשרת הפרדה של מגרש מהנחלה, הפרדה שתהפוך בתשלום נכבד את המגרש לנכס עצמאי, שאינו קשור לנחלה. החלטה 1155 תאפשר בישובים מסוימים, במגבלות תמ"א 35 להכין תוכנית שתאפשר הפרדה של יותר ממגרש אחד, אך ההחלטה מחייבת הותרת יחידת מגורים אחת בגודל של 160 מ"ר לפחות, שתהיה חלק מהנחלה.
ההורים צריכים לקחת בחשבון שיקולים נוספים בהחלטתם ובהם מי באמת עשוי לסייע להם בערוב חייהם ולכן חשובה קרבתו. ראוי לשקול גם למי הירושה תסייע יותר, מי כבר קיבל סיוע בעבר וכו'.
בכל מקרה ראוי שהתלבטות ההורים, תלווה בייעוץ מקצועי ועם קבלת ההחלטות על ההורים לקיים שיחה עם ילדיהם בלבד ולהבהיר להם את כוונתם.
מימוש ההחלטות מחייב חתימה של הצדדים על הסכמים שיבהירו לכל הנוגעים בדבר מה כוונתם המפורטת של הסדרים אלו. עדיף לא להיזקק להסכמים אלו כאשר כל צד מבצע את חלקו, אך אותם יש לעשות כשעדיין אוכלים ארוחות ערב משותפת בערב שישי.
מצב שבו אין הסכמים עלול להביא למתחים על רקע פרשנות כוונת הצדדים, מצב שבדרך כלל מביא לסכסוך שבו כבר אין ארוחות משותפות בתוך המשפחה המורחבת.
בהסדרי ירושה, יש גם בני זוג, הורים של בני זוג, אחים של בני זוג , הלו היא המשפחה המורחבת וטוב יעשו ההורים והילדים שכל הסדר לא יכלול שיח ודיונים עם בני המשפחה המורחבת, שכן בדרך כלל הדבר לא רק שאינו תורם ליישוב סכסוכים בתוך המשפחה, אלא מביא להחרפתם.
הסדרי ירושה, הם לא בהכרח דבר רע, אך כדי להבטיח הסדרים שיותירו את המשפחה המורחבת על כנה יש חשיבות למעשה, וסוף מעשה במחשבה תחילה
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה