החלטת מועצת מקרקעי ישראל 1155 (979 במקור) שתוקפה אושר בבג"ץ ביום 9.6.11 קובעת כי ניתן יהיה להוון את זכויות המגורים בנחלה תמורת תשלום של 33%, שיקראו מעתה דמי רכישה.
למעשה עד לקבלת החלטה 979 על ידי מועצת מקרקעי ישראל, לא ניתן היה להוון את זכויות המגורים שהיוו חלק מנחלה, בעוד זכויות מגורים מכל סוג הוונו, הן בעיר כמו בבניה רוויה ובבניה צמודת קרקע והן במרחב הכפרי הוונו זכויות המגורים בהרחבות וגם בחלק ממשקי עזר.
משמעות ההיוון הוא תשלום דמי החכירה השנתיים מראש ל-49 שנים, דבר שמקנה לבעלי הזכויות המהוונות פטור מתשלום דמי הסכמה שהינו תשלום נכבד שנדרש בעל זכויות לשלם למנהל תמורת הסכמתו להעברת הזכויות.
לא מיותר לציין כי מבצעי ההיוון בעיר עבור בעלי זכויות במגורים הגיעו לסכומים מגוחכים בשל תשלום של 3.75% במבצע, בעוד שבהתיישבות נדרש תשלום של 33% עבור זכויות אלו, אך לא נעסוק בכך במאמר זה.
ראוי להדגיש כי מי שישלם דמי רכישה של 33% מהערך השמאי בגין זכויות המגורים ייהנה למעשה מפטור מתשלום בגין הזכויות הנוכחיות (375 מ') ובגין כל זכות פוטנציאלית שתאושר בעתיד ע"י מוסדות התכנון, ורשות מקרקעי ישראל לא תוכל בעתיד לדרוש ממנו כל תשלום בגין זכויות אלו.
בנחלה ששולמו עליה כבר דמי הסכמה בעבר, תשלום דמי הרכישה יכול להיות מופחת מ-33% ולהגיע עד לא פחות מ-20%.
למרות שמועצת מקרקעי ישראל אישרה את החלטה 979 כבר ב- 27.3.2007, ולמרות שההחלטה זכתה לאמונו של בג"ץ שדן בעתירות הרבות שהוגשו בעניינה של ההחלטה, עד עתה (יולי 2013) המנהל לא ערוך ליישומה.
למעשה כל חוכר, בעל זכות בנחלה שיבקש לפנות למנהל על מנת לעשות את אחד משלושת הפעולות הבאות:
1. העברת זכויות לרוכש חדש.
2. תשלום דמי רכישה והוון זכויות המגורים.
3. בניה של מעבר ל-160 מ"ר ליחידת מגורים המוקנים בזכויות הבסיסיות.
לא יוכל לכאורה ליהנות מההחלטה, שכאמור נקבעה לפני למעלה משש שנים ואף אושרה בבג"ץ לפני כשנתיים.
מדובר על מצב בלתי נסבל שבו מועצת מקרקעי ישראל קבעה מדיניות חדשה, ומדיניות זו אף שזכתה לאמונו של בית המשפט העליון, לא ניתנים ליישום וזאת בשל סיבות בירוקרטיות, דבר הפוגע באזרח.
החלטת הנהלת ממ"י מס' 3139 מיום 17.1.2012 קובעת כי: "כל פעולה המבוצעת בקשר לתוספת בניה, פיצול מגרש מנחלה והעברת זכויות החל מיום 9.6.11, ניתן יהיה לבצעה לפי כללי 979, באם החוכר יבקש זאת".
החלטת הנהלת ממ"י נקבעה בשל העובדה כי חוכרים רבים, בעלי זכויות מגורים בנחלה פונים למחוזות המנהל בבקשה ליישם את ההחלטה שלמעשה גוברת ומייתרת את ההחלטה בדבר תשלום דמי הסכמה (החלטה 534) במקום שבו קיימת מפה לצורכי רישום.
משמעות הדבר היא שכל חוכר שאינו מודע להחלטת המועצה ולהחלטת ההנהלה, נדרש לשלם דמי הסכמה בעת העברת זכויות, כשלמעשה היה צריך לשלם דמי רכישה בסך 33% מהערך השמאי ובתשלום זה היה מהוון את זכויות המגורים בנחלה. היוון הזכויות כאמור מבטיח כי בעתיד לא יחולו באותה נחלה תשלומים, בעניין זכויות המגורים, הן בעת מכירת הזכויות,הן בעת בניה שמעבר ל-160 מ"ר והן בעת מצב שבו תותר בניה של יחידת מגורים שלישית וכו'.
הנהלת רמ"י , כגוף מנהלי, צריכה להודיע לבעל הזכויות מהם זכויותיו, בעת שהוא עושה את אחת משלושת הפעולות שצוינו ולא לחכות שהחוכר ינחש מהן זכויותיו .
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה