סה"כ צפיות בדף

יום שלישי, 30 בספטמבר 2014

בנייה בהיתר של תוספת בנייה או בניה חדשה ללא קבלת רשות רמ"י


הנהלת רשות מקרקעי ישראל קיבלה מספר החלטות הנוגעות לבעלי זכויות בנחלה אשר בונים בית על פי היתר ו/או תכנית בתוקף  ו/או מוסיפים בניה חדשה לבית קיים על פי היתר ללא קבלת רשות רמ"י.

כידוע, כל בניה חדשה ו/או תוספת בניה לקיים מחייבת את הסכמת מנהל הקרקע, קרי רשות מקרקעי ישראל וזאת ללא כל קשר לזכויות הבנייה המוקנות לבעלי הזכויות בנחלה.

זכויות הבנייה הקנייניות (קרי על פי החלטות מועצת מקרקעי ישראל) הם 160 מ"ר לבית ראשון בנחלה ועוד 160 מ"ר לבית השני בנחלה.    כמו כן במצב שבו יש דור שלישי מוכח שהוא משפחה, מתיר רמ"י לבנות תוספת של 55 מ"ר ליחידת הורים, אך יחידה זו צמודה לאחד משני הבתים.   סה"כ זכויות הבנייה שהותרו על פי החלטות מועצת מקרקעי ישראל עומדים על 375 מ"ר, כפי שפורט.

ברבים מהישובים, תקנון תכנית הבנייה (התב"ע) מתיר בניה בהיקף רחב יותר ומי שמבקש לבנות בית בגודל שמעל 160 מ"ר, נדרש לשלם לרמ"י תשלום שהינו למעשה היוון של זכויות בנייה על כל בנייה שמעבר ל- 160 מ"ר במחיר מלא, עם הנחות אזור.

דברים אלו עשויים להשתנות לאורה של החלטה 1155 שתאפשר להוון למעשה את זכויות המגורים הנוכחיות בנחלה כמו גם את זכויות המגורים העתידיות.

במקרים בהם נבנה בית ללא הסכמת רמ"י, למרות שהוא נכלל בזכויות הקנייניות של בעל הנחלה כאמור, ולמרות שתקנון התב"ע מתיר לבנות את הבית דרש עד עתה רמ"י תשלום שנתי של דמי היתר, כולל דמי שימוש היסטוריים ולו רק בשל העובדה כי למרות שמדובר בזכויות קנייניות, לא ביקש בעל הזכויות את רשות רמ"י לבנייה.

החלטת הנהלת רמ"י קבעה לאחרונה מדיניות חדשה באותם מקרים שבהם נבנו הבתים ללא אישור מראש של הרשות:

בית ראשון בנחלה : יהיה פטור מתשלום דמי שימוש לבית עד גודל של 160 מ"ר.

בית שני בנחלה בגודל עד 160 מ"ר, יחויב בתשלום חד פעמי של דמי שימוש עד 160 מ"ר, לפי טבלת ערכי קרקע לתוספת בנייה בנחלה, למ"ר לפי הבינוי בפועל.   אחוז החיוב יהיה כדלהלן: במרכז הארץ- 5%, באזור עדיפות ב' 3% ובאזור עדיפות א' – 2%.

כל בנייה בבית השני שמעבר ל-160 מ"ר תחויב בתשלום מלא עבור הבניה שמעבר ל-160 מ"ר.

בית שני בנחלה שמתקיימים בה שימושים חורגים/ לא מוסדרים:    בעל זכויות בנחלה בה שימושים חורגים/ או לא מוסדרים ואשר בנה בית שני על פי היתר ו/או תכנית בתוקף, אך ללא הסכמת רמ"י  יחויב בתשלום דמי שימוש עבור שנתיים ל-160 מ"ר לפי טבלת תוספת בניה בנחלה, לפי הבינוי בפועל.   אחוז החיוב יהיה :

במרכז הארץ- 5%, באזור עדיפות ב' 3% ובאזור עדיפות א'- 2%ץ עבור בנייה מעבר ל-160 מ"ר יחויב בעל הזכויות בנחלה בתשלום מהוון מלא, בהתאם לנהלי הרשות ובנוסף יחויב להסדיר את השימושים החורגים/ הלא מוסדרים בהתאם לנהלי הרשות.

לפי החלטת הנהלת הרשות, בעל נחלה לא יהיה רשאי להשיג על אופן החישוב וסכום התשלום, דבר שלא יעמוד במבחן משפטי.   לסיום קובעת הנהלת רמ"י כי בעל זכויות בנחלה שנדרש לשלם ולא שילם, תפעל נגדו הרשות לשומה פרטנית עד שבע שנים לאחור.

אין זו הפעם הראשונה שהנהלת רמ"י קובעת מדיניות המעדכנת מצב קודם, אך אינה טורחת לפרסמו ברבים למרות הבטחותיה.

מדיניות מעדכנת זו בהחלט משנה לטובה את הממצב הקודם, אך היה ראוי שלפני גביית תשלום על זכויות קנייניות, תודיע רמ"י לבעל זכויות שעליו להסדיר את קבלת הסכמתו מהרשות תוך פרק זמן מסוים כדי להימנע מתשלום מיותר.  

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה